sobota, 29. oktober 2011

Aklimatizacija


Že pred odhodom sva si z namenom privajanja na novo okolje rezervirala prvih pet dni v Aucklandu in to se nama trenutno kar obrestuje. Po oblinem spancu, sva se ob 12h le spravila pokonci, uredila in se odpravila...jest in na kofe! :) Ko sem dobila dozo kofeina so moji možgani končno začeli delovati in sva se lahko odpravila na raziskovanje. 

V teh petih dneh sva nameravala pridobiti/urediti/ narediti:
1)      novozelandski telefonski številki
2)      kupiti pretvornik za vtičnice
3)      IRD številko ( davčna številka)
4)      bančni račun
5)      plan za naprej

Prvi cilj sva izpolnila še pred mojo tako željeno kavo, saj sva šla mimo trgovine operaterja 2degrees in sva preprosto zavila vanjo, kupila SIM kartici in kartici za 20$. Nato se je na številko 2 vrinilo iskanje supermarketa, da nabaviva hrano, saj sva hitro (no nekateri malce kasneje) ugotovila, da najin budget ne bo prenesel vsakodnevnega prehranjevanja zunaj.  Iskanje se je rahlo zavleklo, saj sva si vmes ogledala pristanišče in jadrnice, znameniti Sky Tower in nato ugotovila, da je Countdown (ala slovenski Mercator) le 3 minutke od najinega hostla. Nakupovanje se je zavleklo, saj sva se morala najprej spoznati z njihovimi domačimi proizvodi in zraven gledati cene. Tako sva bila zelo vesela, ko sva na policah, med številnimi novimi proizvodi in izumi (npr. voda v plastični pločevinki), našla Barilla omake, ki imajo navodila za uporabo v slovenščini. Tam cena ni bila pomembna, Barillo pa res morava kupiti. :) 

Barilla :)



Voda v plastični pločevinki
Žal v Countdownu ne prodajajo električnih pretvornikov in ko sva špejžo pritovorila nazaj v hostel je bilo za Warehouse ali Dick Smitha že prepozno. Pa jutri, sej mamo cajt! :) Čisto preveč naspana sva se odpravila še na večerni sprehod, ki je vseboval tudi postanek v baru z živo glasbo. Za The Beatles fans – njihove skladbe v novozelandski izvedbi se splača slišati! Pa ne se sekirat če kar ne boste znali več čisto celega besedila, to je pač novozelandščina! J

Danes sva se podala v lov na IRD številko , ki jo morava pridobiti če želiva delati in če želiva odpreti bančni račun. Pridna sva si papirje pripravila že doma in nama je na obrazcu manjkalo le še par informacij. Vloge za IRD številko se na NZ oddajajo na pošti,  nato pa na začasni naslov v 10 delovnih dneh prejmeš pošto, kjer je zapisana številka. Seveda pa lahkov enakem času pokličeš na zastojn številko in ti jo preprosto povedo. Pošta je hkrati tudi KiwiBank. Tako sva poleg oddaje vloge, odprla tudi skupni bančni račun. Rečeno nama je bilo, da naj se vrneva ob 15h nazaj, da bo vse pripravljeno. Bilo je pripravljeno, a niso imeli več bančnih kartic. Tako sva se sprehodila še do naslednje večje pošte, kjer so nama po manjših tehničnih težavah le pripravili kartici.
Tako sva sedaj pri točki številka 5 – razmišljava kako se bova premikala po NZ, kje bova spala,... Ugotvaljava ali se nama splača kupiti najin prvi avto, mogoče celo minicamper. Bi mogoče kupila šotor? Za konec še nekaj slikic iz Aucklanda  
Več v naslednjih dneh! :)

Jadrnica Team New Zealand, ki tekmuje v America's Cup! Pavel bo šel jadrat pravo regato preden greva domov! :)

Sky Tower - Urška bo šla pred odhodom domov skočit iz njega :)

Pogled iz Viaduct Harbourja - tuki majo take fajn lesene ležalnike, da bi človek lahko cel dan tam preživel!


1 komentar:

  1. Živijo mož inu žena! blog dodan v readerja. komi čakam naslednjo objavo. vse dobro, predvsem pa uživita!!! alja :)

    OdgovoriIzbriši