Ne vem točno kdo je
dal idejo, da bi za Božič spekla potico. Ampak ideja je bila tu in ostalo nam
je le da jo realizirava. Tako bova imela vsaj malo domačega božičnega vzdušja,
ker ostalih stvari, ki jih doma ponavadi počnemo ni bilo (postavljanje jaslic,
čiščenje stanovanja, ...).
Prva stvar je bila
izbira recepta. Najprej sva se obrnila na domače, preverjene recepte. Vmes pa
sva pridobila še dva recepta iz www.kulinarike.net, tako da sva bila po
prejetju receptov od mame dobro založena. Naslednja večja uganka je bila kdaj
naj bi potico pekla. V službi so nam govorili da bosta dva dneva pred Božičem
zelo naporna, zato je za peko ostal le četrtek.
Takoj po delu v
četrtek sva skočila do supermarketa opremljena s seznamom vseh potrebnih
sestavin. Upala sva da bova dobila vse (najbolj sva bila v skrbeh za orehe) in
po pol ure sva zapustila trgovino z skoraj vsem. Manjkal nama je še rum, ki se
ga dobi v posebnih liquor shops. In ker nisva vedela natančne količine, sva ga
kupila kar pol litra (bo pa še za v čaj :)).
Po prihodu domov
sva zasedla kuhinjo in je nisva izupstila iz rok vse do poznega popoldneva
oziroma večera. Priprave so se malce zavlekle predvsem zaradi pomanjkanja
opreme in dejstva da sva potico delala prvič (ponavadi sem samo asistent, Urška
še to ne :D). Naj vam opišem samo nekaj zanimivih pripetljajev in postopkov
pečenja potice v tuji deželi. Vse skozi
pripravo sva imela opazovalce, ki so z velikimi očni gledali kaj midva počneva
in marsikdo je raje počakal s pripravo svojega kosila ali večerje.
Kuhinja v
backpackerju je precej prehodna in ima vsaj ena vrata vedno odprta, včasih tudi
več (vse tri). Zato je bilo treba vse kar je bilo občutljivo na prepih spraviti
na varno in toplo - najino sobo. Tam se
je tako moka grela na sobno temperaturo, kvas je vzhajal, vzhajalo je testo in
potica in na koncu je soba dišala po potici po dolgem in po čez.
Vzhajajoči kvas v sobi. |
Speče potice v sobi. |
Doma smo navajeni »mokrega
kvasa« (saj veste tiste sive kocke), na NZ pa je v obliki suhih zrnc. Delovanje
in peka pa je popolnoma enaka v obeh primerih.
Sejanje moke - stvar,
ki traja doma pol minute, je tukaj trajala pol ure. Moko sem namreč sejal z zelo majhnim cedilom
(premera cca 5cm). Tako da sem sedel za mizo in s prstom tolkel po cedilcu kot
žolna, da je moka počasi prehajala skozi.
Cedilo, moka in jaz. |
Urška je imela
medtem svojo dogodivščino z orehi. Ker ne prodajajo že zmletih je ta naloga
padla nanjo (doma sem za to zadolžen jaz). In seveda v kuhinji ni mlinčka za
orehe, zato je namesto mlinčka uporabila kar ribežen za sir. In ker je v delu
uživala, je ribala vsko jedrce posebej (drugače se seveda sploh ne da :)). Slabost
tega postopka je bila, da ti na koncu pod prsti ostane majhen košček oreha, ki
ga ne moreš zribati, brez da bi zraven fajn poribal še prste. Tako sem na koncu iz kupa zmletih orehov, poiskal
še vse večje delčke in jih posebej zribal. Skozi isti ribežen kot orehi so šli
tudi piškoti.
Urška, ribežen in orehi. |
Podlaga za razvajat
testo je bila kar miza (nobenega prta ali posebne deske), za valjar pa sva
uporabila kar prazno steklenico vina. Testo sva valjala dvakrat, saj se nama je
prvič preveč prijelo na podlago in je bilo treba začeti vse znova.
Ker nikoli še nisem gnetel testa nisem imel pojma kdaj je testo pravo. |
Valjamo in valjamo, nato pa se prime na mizo in začnemo z nova. |
Vsaj rozin nismo pozabili, ki so se pošteno namočile v robri dozi ruma z malo vode. |
Najbolj zahtevno
delo z estetskega vidika je zavijanje in prestavljanje potice v pekač. Pri
zavijanju je šlo več ali manj vse kot je treba, le na nekaj delčkih se je testo prijelo mize. Sledilo je še
rezanje in prestaljanje v pekač. Pri prvem odrezanem kosu sva se malce uštela,
saj je bil kos prevelik in sva ga morala malce potlačiti, da je ustrezal meram
pekača.
Rezrežem potico in vidim, da sem odrezal prevelik kos, a jo vseno stlačiva v model. |
Potica naj bi se
pekla od 1h do ure in pol, v normalnih pečicah. V naši mini pečici je bila
narejena v 45 minutah in rezultat ene ure je bila rahlo črna skoraj.
Mini pečica, ki je v slabih 45 min spekla potico. |
Kljub vsemu je bil končni
rezultat zelo zadovoljiv. Prvi pekač, tako rečenih končkov (ki se je na koncu
izkazal za dobri dve veliki potici), smo poizkusili takoj po prihodu iz pečice.
»Ta pravo« potico pa smo pustili za Božič. Najbolj sva se bala (kot vsaka dobra
gospodinja :D ), da bo imela luknje in bo preveč suha. Pa se ni zgodilo ne eno
ne drugo. Potica je bila super tako po izgledu kot po okusu :) , zato jo pa
seveda ni več. :(
Vsa čast, res sta se potrudila. že na pogled je potica lepa in vredna truda. kar sline se nama cedijo. ko prideta nazaj, bosta, upava, pripravila potičji žur.
OdgovoriIzbrišioo, zgleda lepo :) v indiji pa nismo meli ne kvasa, kaj šele pečice, pa sva zato potico prinesla kar s seboj :) je pa res, da je Božič doma še vedno bolj pristen ...
OdgovoriIzbrišilepo praznujta novo leto! midva sva ravno s plaže :D