petek, 2. december 2011

Sladke, velike in rdeče :)

Ja to so jagode - sladke, velike in rdeče. :)  In ko rečem velike, ne mislim slovensko velike. Normalna jagoda v NZ tehta povprečno 20g in je po naših merilih velika jagoda. Velika jagoda po NZ pa je velika toliko kot manjše jabolko.
Doma jagode obožujem in vedno čakam, kdaj bo poletje, da jih bom lahko jedla na vse možne načine. Na NZ jih bom počasi sita, pa čeprav se z njimi ubadam še niti ne teden dni. :)

V ponedeljek zjutraj sva se ravno dobro prebudila ob malo bolj zgodnji uri (7.45), da se odpraviva na izlet. Ko sem se spravljala iz postelje, mi zazvoni telefon. Ja kdo bo mene klicala ob tako zgodnji uri? Bila je Cindy, vodja našega hostla in je želela da pridem na recepcijo, ker ima delo zame. Očitno z Rotorua danes ne bo nič. Skočim iz postelje, odbrzim po stopnicah in izvem, da se je moja kariera z jagodami začela bolj zgodaj. Ko sva prišla v Katikati, sva se namreč takoj "prijavila" za delo in rečeno nama je bilo, da naj pričakujeva delo = obiranje jagod, od srede, 30.11, dalje. No zadeve so se malce drugače obrnile.

Tako sem si na hitro pripravila zajtrk in ob 9.00 sem stala v malem prostoru in se "učila" katere jagode lahko pakiram, katere jagode grejo me "jams" (slabše jagode, ki so mal potolčene, opečene,...) in katere moram zmetati stran.
Delo je izgleda nekako takole:
1) Iz gajbe vzameš posodo od sladoleda, ki je napolnjena s sveže pobranimi jagodami
2) Jagode nežno streseš iz posode na brisačo
3) Jagodo primeš v roke, jo na hitro pogledaš in se odločiš ali jo daš v paket, med jams ali jo vržeš stran
V paket pakiraš samo dobre, lepe jagode; načeloma spodnji del napolniš z malo manjšimi in na vrh položiš dve veliki jagodi, da lepše zgleda :) Paket stehtaš, ga zapreš in položiš v gajbo.
Koliko jagod gre v paket je odvisno kako velik je le-ta: v ponedeljek sem pakirale male (150g), v torek že večje (340g), v sredo pa največje (1kg). V večini so bila to naročila za v trgovine ali stranke, ki odkupijo več jagod naenkrat.
Med jams uvrstiš vse poškodovane jagode in jagode, ki so obrane brez listja. Te jagode se prodajajo po nižji ceni in seveda si lastnica želi, da bi bilo takih čimmanj. S tem sem imela na začetku nekaj težav, saj sem bila precej izbirčna in veliko jagod je pristalo med jams. Tako sem dobila še eno lekcijo o jams jagodah in sem postala malo manj izbirčna.
Gnile ali premehke jagode pa vržeš stran v posebno vedro.


Jagode pred sortiranjem :)

Pakiranje v 150g paketke

Rezultat pakiranja so rdeči prsti :)

Tako je potekalo moje delo prve tri dni po približno 5-6h in danes sem bila zelo vesela, ko sem dobila svojo prvo plačo. :) V NZ so plače namreč tedenske in tukaj (pri jagodah) nam plačo nakažejo vsako sredo ali četrtek. V roke dobiš tvoj list, kamor si pisal ure in obračun - koliko si zaslužil, koliko je davka in koliko dobiš po odbitju davka. Velja omeniti, da so plače višje kot pri nas in da velja pravilo o minimalni urni postavki. Ta znaša 13.0 NZD (7.5€) na uro, od tega ti odbijejo 12.5% davka. No, pri jagodah delamo za 14 NZD (8.11€) na uro. :) Tako je moja prva plača za 16,5 ur dela znašala 202.86 NZD (117.59€).

Plačilna lista :)
V četrtek se je začelo bolj težaško delo - pobiranje jagod. Bolj naporno je že zato, ker se začne ob 6.30. :S Takrat se zberemo na polju, pripravimo gajbe in posode od sladoleda in pobiranje se lahko začne.
Vsak se postavi v svojo vrsto in se premika po njej navzgor ter pobira jagode na svojo levo in desno stran. Z roko moraš potisniti zelenje vstran, da lahko pogledaš če je kaj tudi na sredini. Pobirati moraš lepe, zrele, rdeče, sladke jagode.
Kako veš, katera je že zrela in katera ne je umetnost. :) Najprej mora biti seveda lepe rdeče barve - ne presvetlo rdeče in ne pretemno (taka je navadno premehka in že gnila). Potem gledaš da je čim manj zelenih pikic v jagodi. Največ jagod je takih, da so na eni strani čudovite in čisto taprave za pobrat, amapak na drugi je še vedno videti veliko zelenih pikic. Ali je zrela ali ne? Meni je bilo rečeno, da tako dilemo rešim tako, da pojem čimveč jagod, saj bom tako najbolj vedela, katera je zrela in katera ne. :)
Pomembno je tudi kako jih pobiraš. Nežno jo moraš prijeti in jo na rahlo odtrgati, tako da na vrhu ostane listje, vendar ne pa tudi pecelj. Če si pregrob boš pustil na jagodi prstni odtis in take jagode gredo med jams. Če si prenežen pa jagode ne boš uspel odtrgati.
Ko napolniš posodico, jo pustiš v vrsti in ko prideš na konec vrste vse polne posodice zložiš v gajbe. Polna posoda naj bi tehtala približno 1kg, v eno gajbo pa jih gre 6. Na koncu obiranja sporočimo koliko gajb smo nabrali, da lahko preračunajo koliko je bilo pridelka. Na dan se nabere med 25-30 gajb.
Najtežji del obiranja pa ni odločitev ali je jagoda zrela ali ne, niti način kako jo odtrgaš. Najtežji del je najti čimbolj ustrezen položaj za delo. Načeloma imaš tri možnosti: lahko klečiš, čepiš ali stojiš v predklonu V vseh te bo na koncu bolel križ, zato največkrat prevlada kombinacija vseh treh.. :S

Kauri Point Strawberries ("ime" kmetije) ima dve polji z jagodami: eno manjše (22, 60m vrst) in eno veliko (35, 100m vrst). Delo poteka v ciklih: prvi dan pobiraš polovico velikega polja, drugi dan drugo polovico velikega in tretji dan malo polje. Ko se pobiranje zaključi pospravimo prazne posode in gajbe; polne pa odnesemo v hladilnico ali pa v pakirnico.
Včasih to pomeni zaključek dela, včasih pa gremo še malo "poplet" okrog paradižnikov, koruze ali krompirja. Tako smo v sredo pleli okrog paradižnikov - bolje bi bilo reči, da smo osvobajali paradižnike, saj so bili v tako visoki travi, da je "plejte" bolj izgledalo kot košnja. :) Danes pa smo se šli drugačno igrico - najdi koruzo. :) Sveže posejana koruza med goro visokega plevela - mission impossible. Na srečo nas je rešil dež - jagode že moramo pobirati v vsakem vremenu, ampak plet nam pa ni treba če se zliva. :) Na žalost pa se to ne bo oplelo samo in nas bo samo počakalo. Verjetno že do jutri. :(

100m vrste

60m vrste s pridnimi obiralci

Pavel išče primerne jagode

Našel, utrgal, dal v posodo :)

Gajbe polne rdečega bogastva :)

Za belimi vrati se skriva hladilnica

Kakorkoli - delo imava in ga nameravava imeti do novega leta. Ni sicer najboljše delo, saj ti omogoča največ 6h na dan, delo je naporno in poteka 7 dni v tednu ob vsakem vremenu. Tako upava, da bo vsaj Pavel naslednji teden dobil drugo službo, kjer bo delal po 8-9h, 6 dni na teden. Do takrat pa ostaneva pri jagodah - sladkih, velikih in rdečih.

3 komentarji: