nedelja, 8. april 2012

Odgovor na geografski kviz :)

Lep pozdrav! :)

Po krajšem odmoru sva nazaj. :) Najprej vas bova rešila muk in vama končno razkrila odgovor na geografski kviz iz prejšnje objave. 

Tina je pravilno ugotovila, da je to Milford Sound - fjord v Tasmanskem morju. In hkrati tudi ena izmed najbolj obiskanih naravnih "znamenitosti" Kiwilanda. Če si popotnik na NZ je to gotovo obvezna točka v itinerariju, tako kot je to Kolosej za Rim ali pa Eifflov stolp za Pariz.

Čeprav je to najbolj znana in obiskana točka, vsekakor ni edini sound = fjord tu. Milford je samo eden od številnih v Fiordland National Park, vendar ima svojo edinstveno posebnost -Mitre Peak. Vrh, ki sega 1692m visoko in velja za enega najvišjih vrhov na svetu, ki se dvignejo direktno iz morske gladine.
Kako zelo je razčljenjena jugozahodna obala južnega otoka si lahko ogledate na spodnji povezavi.

Kljub temu, da Milford še ni edini, je pa najbolj spromoviran in edini, ki je dostopen s kopenskim prevoznim sredstvom. Tam se nato lahko vkrcaš na eno izmed številnih bark, ki te zapeljejo po zalivu vse do odprtja v Tasmansko morje. Lahko pa izbereš zračni promet in si to čudo ogledaš iz ptičje perspektive.
Poleg Milforda je preko organiziranih ogledov možno videti še Doubtful Sound, za vse ostale pa je dostop omejen na  "Peš-Hondo" in za tiste, ki imajo dovolj pod palcem s svojim zračnim ali vodnim plovilom.

In ker očitno nisva še nabrala dovolj jagod oziroma oplela dovolj trt, da bi si lahko privoščila večji luksuz, sva se odločila da se greva standardna turista. Izbrala sva popoldansko 2h plovbo z Real Journey  po tej ozki morski dolini.


Tako sva se čez dan v miru pripeljala po zanimivi Milford Highway do vasice Milford, ki je sestavljena iz velikega ladjiskega terminala, malega letališča, nekaj parkirišč, restavracije/bara/trgovine s spominki ter nekaj hiš, ki ponujajo nastanitve. Pred plovbo sva se malce sprehodila naokrog in iz kopnega opazovala to "morsko-fjordsko dolino". Tam se je tudi porodila ideja za kviz, saj bi na sliki zagotovo lahko bilo vse troje (jezero, reka ali morje). :)
 Utrinki iz  Milford Highway

Prelep gorski potoček, ki se izliva v jezero Te Anau - "začetek Milford Highway".

Pogled na prave gore. Pogled iz prve "lookout" točke, na kateri se ustavijo vsi turisti.

Mirror Lakes.

Včasih morava lepote slikati kar iz brzečega avtomobila.

The Chasm - deroča voda v apnencu naredi prelepe majhne luknje.

Počasi se je bližala ura odhoda in krenila sva proti ladjiskemu terminalu, ki na zunaj in znotraj res izgleda kot potniški terminal. Imaš pulte, kjer se čekiraš in različna vrata skozi katera se vkrcaš na barko. 

Boarding pass.

Naša pot je izgledala nekako takole: po levi strani (pogled iz kopnega proti Tasmanskemu morju) smo se peljali mimo slapov, visokih sten vse do izhoda na odprto morje. Nato smo barko obrnili in se po desni strani vračali nazaj v mirni pristan. Kaj vse smo videli na poti pa naj povedo slike. :)

Utrinki iz plovbe po  Milford Sound




Hladni tuš :)


Za konec naj povem, da je kljub veliki turistični popularnosti Milford Sound čudovit in vreden obiska. Večjim množicam, predvsem avtobusom s šolarji in upokojenci, pa se tudi da izognit, če le izbereš pravi čas. :)

Utrinki iz  Milford Highway #2

Homer's Tunnel - spomin na Simpsonove :) 
Tik preden sva se zavila v spalke je jezero Gunn pokazalo svoje čare.

Iz tega kraja te ladja odpelje na začetek Milford track - enega najbolj obiskanih Great Walks v NZ. Ta 4 dnevni pohod je potrebno rezervirati po več mesecev vnaprej, saj je število ljudi na dan, ki so lahko na poti omejeno. V pohodniški sezoni (december-april) lahko pot prehodiš samo po točno določenem itinerariju in stroški teh 4 dni vsekakor niso majhni - za nastanitev (samo koče, nič kampov) in prevoz boš odštel približno 300NZD/osebo. Midva sva se odločila, da bova počakala na off sezono. :)

Konec poti v Te Anau.

Ni komentarjev:

Objavite komentar