četrtek, 19. julij 2012

Čokolada, čokolada in še enkrat čokolada


V vsem času , ki sva ga in ga sama sedaj še preživljam v Dunedinu, se nisva nikdar podala v najbolj sladko središče tega mesta - tovarno čokolade Cadbury. Razlogov za neogled je bilo sicer več, meddrugim tudi precej visoka vstopnina za ogled in nekaj znancev, ki so povedali da ogled ni vreden svojega denarja. Čeprav sva se ogledu tovarne odrekla, sva njene sadove uživala skozi celotno potepanje po NZ, saj je Cadbury ena najbolj prodajanih, pa tudi najboljših, čokolad, ki jih NZ premore. Nekaj podobnega kot je za Slovenijo Gorenjka (no, ne vem če je najbolje prodajana, je pa vsekakor jami :D ).

Cadbury je tako pomemben del življenja Dunedin-čanov, pa tudi vseh Kiwijev, kar vsako leto zaznamujejo tudi z enotedenskim festivalom čokolade. Letos je Dunedin Cadbury Chocolate Carnival potekal od 7. do 13. julija. V tem času so organizirali številne delavnice in prireditev, predvsem jih je bilo veliko za otroke, ki so imeli ravno v tem času zimske počitnice. Sama sem se udeležila dveh dogodkov.

Prvi je bila je razstava v čast  NZ dobitnikom olimpijskih medalj, ki je bila cel teden na ogled v nakupovalnem centru Meridian. Med ogledom si v velikem konfliktu, saj čokoladne slike oz. portreti izgledajo naravnost čudovito, hkrati pa se zavedaš da so tudi slastni. Kaj torej - samo gledati ali tudi poiskusiti? Kaj bi vi storili, ko bi v živo gledali spodnje stvaritve? :)









Kot drugi dogodek pa sem s cimro obiskala največjo, najbolj znano in najbolj obiskano prireditev v okviru Chocolate Festival-a. To je Jaffa Race, ki je potekala na petek trinajstega.

Pa gremo lepo počasi z razlago, kaj sploh je kaj:
1) Jaffa na NZ niso piškoti, ampak rdeči, okrogli čokolatini. Rdeč je trši ovoj (kot pri konfetih), znotraj le-tega pa se skriva pomarančno-čokoladna sredica. Zaradi svoje sferične oblike so torej kot nalašč za kotaljenje po hribu.

Razgriz Jaffa

2) Najboljši (oz. najstrmejši) asfaltirani hrib imajo prav tu v Dunedinu. Jaffa Race namreč poteka na najstrmejši ulici sveta, Baldwin Street, ki se nahaja v Dunedinu. Najstrmejši del te ulice ima naklon 19 stopinj oz. 38%, kar pomeni na vsake 2.86m horizonatalno, 1m vertikale.

3) Jaffa Race je torej dirka, kjer med sabo tekmujejo ti rdeči čokolatini. :) Kot se za vsako tekmo spodobi ima vsak od čokolatinov tudi svojo štartno številko.
Na vrhu Baldwin Street iz velike prikolice spustijo na tisoče teh čokolatinov, ki se kotalijo po hribu navzdol in zmaga seveda tisti, ki uspe prvi priti do dna. Na poti navzdol je tudi veliko poškod, iztirjenj in smrtnih žrtev.

Prizorišče pred pričetkom

4) Vse skupaj pa ima dobrodelno noto in navadno se zbira denar za posamezne društva, organizacije,... Že veliko pred tekmo se na različnih mestih po državi prodajajo "karte". Na karti je zapisana številka, ki predstavlja tvojega Jaffa in če se tvoj tekmovalec uvrsti med prvih 5, imaš možnost za lepo nagrado.
Letos sta potekali kar dve tekmi - prva, rdeča, za organizacijo Cure Kids ter druga, belo-črna, za Parents Centre. S cimro sva na Winter Festivalu kupili vsaka svojo karto za rdečo dirko (prispevek 1NZD) in močno stiskali pesti za najina tekmovalca.
Nagrade so bile namreč odlične:
1. mesto dobi bon za 1000NZD nakupov in bon za 1000NZD bencina
2. mesto dobi bon za 1000 NZD nakupov
3. mesto dobi  bon za 1000NZD bencina
4. in 5. mesto pa sta letos prejeli Smart Phone

Kathy in Urška, vsaka s svojim favoritom.
Žal najina favorita nista bila me prvimi petimi in tako sva ostali brez nagrad, ampak imeli pa sva se odlično. :)

5) Kako vse skupaj izgleda v živo - fenomenalno. Sicer sva bili precej daleč od proge in cilja, ampak zanimivo je bilo gledati kako se velika črna gmota kroglic vali po hribu navzdol proti tebi. Poleg same dirke, poteka med pripravami tudi zabavni program, tako da ljudem ni dolgčas. Po končanih dirkah sva se s cimro sprehodile še po ulici navzgo do vrha in vmes pofotografirale ostanke na ulici, pridne pometače pa veliko število takih obiskovalcev, ki so iskali še "živeče" Jaffa in jih tlačili v žepe.
Pred tekmo namreč ulico očistijo in dezinficirajo, tako da so čokolatini tudi po valjenju še vedno užitni. ker pa je tisti dan padalo tudi nekaj dežja, sva se odločili, da si bova za pokušino Jaffa raje kupili v trgovini.
Tako sva zaključili najino popoldan s sladkanjem z rdečimi kroglicami.

Za predstavo prilagam nekaj lastnih fotk, prilagam pa tudi link, kjer si lahko pogledate več o celotnem festivalu ter slikovni material o Jaffa race.
http://chocolatecarnival.co.nz/
http://chocolatecarnival.co.nz/jaffa_race
Kaj o Jaffa race pove stric Google

Rdeči štart

Začetni metri

V sredini proge

Proti ciljni ravnini

Črno-beli štart

In črno-bela ciljna ravnina

Posebne stopničke za prvih pet.

Ciljna ožina pobliže

Žrtve #1

Čiščenje 1

Žrtve #2

Čiščenje #2
Tole pa ni žrtev, temveč veseli dobitnik. Pa ne nagrade, temveč samo veliko zastoj Jaffas. :)

Sladek zaključek popoldneva


Ni komentarjev:

Objavite komentar