nedelja, 19. februar 2012

Vinogradnika od glave do pet

Izgleda da bova z vsako naslednjo službo vstajala bolj zgodaj oziroma počasi prešla kar na nočno izmeno. Decembra je bil problem vstati 5.50, saj sva morala biti pri jagodah že ob 6.30. Ko sva šla pobirat česen je budilka zvonila 5.15, da sva bila ob 6.00 pripravljena na prevoz izpred hostla. Najina najnovejša služba (začela sva 7.2.) pri Malborough Vineworks pa od naju zahteva prebujanje ob 4.45 in štart izpred železniške postaje ob 5.30. Resnično nečloveške ure, sploh če dodaš zraven še dejstvo, da naju ponoči vsaj dvakrat (ponavadi večkrat) zbudi mimoidoči vlak. Ampak se ne smeva preveč pritoževati! :)

Najin šotorček in vlak

Po novem torej delava v vinogradu. Rastline in izgled sta sicer enaka kot pri nas, po velikosti pa v Sloveniji ne najdeš (ali pa ga sama še nisem videla oziroma slišala zanj) tako velikega vinograda.  Ko se tu pelješ po cesti in pogledaš levo in desno, skoraj ne vidiš drugega kot neskončnih vrst trt. Ne vem sicer kdaj se lahko v Sloveniji šteješ za velikega vinarja - verjetno si že kar velik vinar če premoreš 10.000 trt? No v Malborough regiji predstavlja 10.000 trt samo en blok vinograda. Za lažjo predstavo: vinograd v katerem smo naprej delali je razdeljen na 16 blokov, označenih s črkami od A do O. Prvi dan dela smo delali v bloku L, ki ga sestavlja 160, 300m vrst s povprečno 170 trtami na vrsto. To znese 27.200 trt.  :)

Travnik, nasad ali vinograd?

Vinograd povprečne velikosti

Delo je raznoliko, odvisno od tega kaj je potrebno v vinogradu narediti (dvigovanje žice, »mandanje«, zaščita mladih trt, redčenje grozdja, postavljanje mreže proti ptičem...). Tako smo prve tri dni ščitili mlade trte pred vetrom in škopljenjem in vse večje veje ki so visele navzdol zatikali nazaj med žice. Nekaj podobnega smo delali tudi ta teden, samo da v drugem vinogradu. Vmes smo tudi dvigovali žico, odstranjevali premlado grozdje in pleli. Plevel tu je definitivno bolj trdovraten in predvsem zeloo hitro rastoč. Po najinih dosedanjih izkušnjah pa se Kiwiji z njim ne ukvarjajo preveč, predvsem pa očitno ne marajo preveč kosit. :)  To službo raje prepustijo dela in denarja potrebnim popotnikom. :)



Zaščita za malde trte

Mreža proti ptičem



Spenjanje mreže, da ptiči ne bodo prišli do grozdja

Pri tej družbi sva sedaj 2 tedna in čeprav je delo včasih zelo naporno, nama ni preveč hudo. Nadzorniki so prijazni in za svoje delo dobimo redno plačilo. Plan je, da ostaneva tu nekje do začetka marca, nato pa odrineva križem kražem po južnme otoku. Vmes bova poskušala objaviti še kakšno zanimivost in prigode, ki se nama dogajajo.:)

1 komentar:

  1. Glejta, da bosta prišla kaj mimo teh vinogradov tudi takrat, ko bo grozdje za jest!

    OdgovoriIzbriši