četrtek, 15. marec 2012

NZ dežela čudes #3

Reklame

Ob gledanju nedeljskega filma ob 8:30 zvečer je ogromno reklam, zdi se mi da celo več kot pri nas na POP TV. Po 13 min filma je 5 min reklam. :(

So pa reklame (no, nekatere) vsaj zanimive in zabavne. Pri nas v takem terminu vidiš predvsem reklame o pralnih praških, izdelkih za osebno higieno, trgovinah,... NZ je spet nekaj posebnega. Polovica reklam se nanaša na podobno tematiko - reklame za živilske izdelke in osebno higieno.  Zelo veliko reklam pa se nanaša na varno vožnjo, požarno varnost, ozaveščanje o zdravem življenju in preventivnih pregledih in še do pred kratkim veliko o univerzah, višjih šolah in karierni usmeritvi.

Marsikdaj imajo tudi zanimiv pristop pri posredovanju sporočila, predvsem je sporočilo velikokrat izraženo bolj direktno.
Bom navedla primer - reklama za ozavešanje o raku dojk. Ena izmed verzij reklame gre nekako takole - dve ženski prideta na gradbišče v popolnoma moško družbo in jim razložita, zakaj je samopregledovanje in preventivni pregledi zelo pomembni in koristni. Na koncu postavita vprašanje: "Torej kaj boste dejali svoji ženi, ko pridete danes domov?" In eden izmed moških odgovori: "Get the girls out!"

V Sloveniji bi verjetno že marsikatero društvo skakalo v zrak, da kako je to nesprejemljivo, mogoče celo žaljivo za dotično populacijo. Strinjam se, da ni vsakdanji pristop, vendar zagotovo pa pridobi širši krog javnosti in naredi tematiko bolj razširjeno in da poudarek, da smo za ozaveščanje o zdravju odgovorni vsi, čeprav se nas določena bolezen mogoče direktno ne tiče.





V zaključek - reklame mi gredo še vedno na živce, sploh če so tako pogoste ko so tu; ampak nekatere so pa le vredne ogleda. :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar