sobota, 17. marec 2012

V dveh delih

Mesto vrtov, drugo največje novozelandsko mesto, v zadnjem letu pa žal predvsem poznano kot porušeno mesto.... Christchurch.

Midva sva ga obiskala v zadnjem tednu dvakrat. Prvič sva se tu ustavila v ponedeljek. Na "to visit" list sva dala International Antarctica Centre, kar se da videt v centru in ni v rdeči coni in Air Force Museum.

CHC je okno v svet Antarktike. Tu je mednarodni center od koder na ta ledeni kontinent odleti večina odprav. Poleg NZ imajo tu bazo svojih antartičnih raziskav tudi ZDA in Italija. :) Za turiste imajo pripravljen kar zanimiv program:


1) Okusiš lahko kako izgleda "snežna nevihta". Za 5 minut te zaprejo v posebno sobo, ustvarijo nekaj vetra, skoraj nič snega (Antarktika je po padavinah primerljiva s Saharo) in cca -20 stopinj C. :) Zeblo je, ampak sem si mislila da bo huje. Sicer če bi bila na takem mrazu 1h, bi verjetno spremenila mnenje. :)



2) Pelješ se s Hagglund-om - posebnim vozilom, namenjenim za potrebe zelo mrzlih snežnih krajev (razvili so ga na Švedskem). Vožnja je bila zelo zanimiva, posebno zaradi zabavnih komentarjev voznika. Sicer pa je Hagglund sposoben premagati klance z naklonom 65 stopinj in v vodi ne potone, ampak plava. :) Kljub temu, sem bila zelo vesela, da sem prednji (sovoznikov) sedež prijazno ponudila starejši Angležinji. :)




3) V 4D kinu te popeljejo na Antarktiko in ti od blizu in z vsemi efekti prikažejo kako izgleda potovanje na ledeni kontinent. :) FYI - mislila sva da te potovanje v deželo ledu stane ogromno $$$, pa sva ugotovila, da bi si s 4 meseci dela na NZ lahko prislužila cca. 14 dnevno potovanje. V LP Antarktike (ja, tudi ta obstaja) namreč piše da boš za 14 dni z ladjo (cca 1 teden je potovanja gor in dol) odštel okrog 5000$, kar je malce več kot 6000NZD.

4) Posebna atrakcija pa so seveda mali modri pingvinčki, ki jih imajo tu. Pogledaš si lahko njihove navade, življenje in jih opazuješ pri hranjenju. Vsi, ki živijo v tem centru so pingvini, ki so poškoovani (brez plavuti, slepi,...) in ne morejo sami preživeti v divjini.



5) Vmes med štirimi atrakcijami si lahko ogledaš in prebereš številne zanimivosti o Antarktiki, njeni flori, favni, nastanku, raziskavah,....

Naslednji dan je bil čas za obisk mesta. Najprej sva se podala v okolico rdeče cone, da vidiva kaj je od mesta ostalo in koliko so uspeli v dobrem letu dni že urediti. Ko sva se približala ograjam, ki označujejo cono, sva utihnila. Sicer ne vidiš kupa porušenih hiš, ampak vidiš velike kose praznega prostora, kjer so včasih tale stavbe. Vidiš viseče napise, razpoke v tleh in ne ravna tla. Potem prideš na prostor, kjer je včasih stala Cashel Mall in vidiš, da vse ni tako črno in grozno. Tam se je začela pobuda imenovana Re:START CHC, kjer se je 27 znamk oz. trgovin in storitev naselilo v barvaste kontejnerje in pričelo z oživljanjem porušenega centra. Okrog krožijo prostovoljci, ki mimoidočim turistom delijo slike mesta in vabijo na ogled in obisk različnih znamenitosti. "Kljub porušenemu centru je CHC še vedno čudovito mesto, vredno ogleda in z številnimi možnostmi" je meni dejala ena izmed teh prostovoljk. Vsaka čast vsem, ki se trudijo tako oživeti to lepo mesto!!! In to tudi res je! Samo nekaj minut sprehoda stran najdeš ogromne vrtove polne rastlin in tematsko urejenih vrtov. Prav lušten sprehod za sončen torek, ki sva ga nagradila še s tortico in kofetom v kavarnici sredi parka. :)







V sredo sva pred odhodom iz mesta ustavila še v Air Force Museum, kjer sva si ogledala njihovo veliko zbirko raznoraznih letal in se na "Restoration tour" pobliže spoznala z delom, ki ga tu opravljajo. Na tem mestu je bila prva in še do nedavnega glavna baza NZ letalstva. Sedaj prostori (hangarji) služijo za potrebe muzeja in restavratorstva starih letal. Večinoma deluje muzej in restavratorki oddelek na prostovoljni bazi in lahko rečem, da so res pravi umetniki, ko sestavljalo in na novo izdelajo različne kose letal! :) Vsekakor poslastica za letalske navdušence! :)






Drugi del obiska CHC sva pustila za vikend. Razlog ponovnega obiska je bil predvsem ta, da so za vikend odprli del rdeče cone in si si lahko šel pobliže pogledati simbol mesta - katedralo. Od nje sicer ni ostalo prav dosti, kako pa izgledajo ostanki in glavni trg v mestu si lahko ogledate na spodnjih fotografijah.
Trenutno potekajo velike razprave kaj s katedralo storiti - obnova ali popolno rušenje in postavitev nove? Mnenja so deljena: občina se je odločila za rušenje, prebivalci pa si močno želijo, da bi se katedrala ohranila, čemur pričajo tudi številni napisi in pozivi. Kaj se bo zgodilo, bomo pa še videli.










Ni komentarjev:

Objavite komentar