ponedeljek, 12. marec 2012

Pa saj še ni prvi april?

Najin Ford je malce prehitel prvi april in si privoščil prav nič lepo potegavščino. 

Ko je Urška v petek zvečer hotela zakleniti zadnja vrata, se niso in niso hotela zakleniti. Uporabila je malce večjo silo in jih tudi zaklenila, »za večno«. Bila je že tema in sva reševanje ključavnice pustila za naslednje jutro. Zjutraj naju je čakalo novo presenečenje – nobena zadnja vrata se niso več zaklepala.  »Štala.«  V planu sva imela krajši pohod (3h) sredi divjine. Rekel sem, da bo najbolje da se odpeljeva na izhodišče in bova tam poskušala stvar rešiti.

Parkirišče je bilo ob domačiji in lastnika sta bila doma. Ok, bova pustila zadnja vrata pač odklenjena in bova zaklenila samo sprednja. Malce na trdo je šlo, ampak uspelo mi je zakleniti sprednja sopotnikova vrata, ki so se tako zaklenila za vedno. Tako sva pustila Forda z dvoje odklenjenimi in dvoje zaklenjenimi vrati. Ko sva se vrnila, sva se odpeljala do najbližjega kampa in začela z iskanjem možnih rešitev.
 
Torej vse štiri ključavnice so šle »falit« v enem trenutku. Če ima kdo kakšno idejo kaj bi lahko bilo, na dan z njo. Sam sem poskušal na najprej na zadnjih vratih sneti oblogo dol, da bi prišel bližje ključavnici in videl, če je mogoče kje kakšen kratek stik ali pretrgan kabel. Avto sicer nima centralnega zaklepanja, ampak napeljava je lahko že postavljena, nikoli se ne ve.  Poskus je bil neuspešen, saj nisem mogel sneti ročice za šipo. Zato sem se preusmeril na sprednja voznikova vrata. Nekako mi je uspelo sneti podlogo in pogledati v notrajost vrat. Seveda brez kakšnegakoli znanja o tem za kaj je katera žica, sem lahko le nemočno gledal. Preveril sem še varovalke za vsak slučaj, ampak nič.

No, sva z Urško rekla, da greva vprašati še strica Googla. Z avtom sva se zapeljala proti Kaikouri in z najinim mobilnim internetom ob cesti iskala možne rešitve. Na internetu se ni našlo nič pametnega. Našla sva spletno stran, na kateri mehaniki ponujajo odgovore v živo. Rekla sva si, da se splača zapravit 32€. Seveda odgovor ni bil takojšen in vrnila sva se v kamp, še vedno brez karkšnekoli ideje, da ne rečemo rešitve.
 
V kampu začneva s transformacijo »avto v spalnik«. Položim škatlo s hrano na sovoznikov sedež (skozi voznikova vrata, ker nasprotna so zaklenjena) in ponesreči škatla pritisne na kljuko za odpiranje vrat in to sproži čuden zvok. So se vrata odklenila? Nagnem se na drugo stran, pritisnem ročico in wala – vrata se odprejo. »Ti odprem vrata?« rečem Urški, ki mi hoče prinesti nahrbtnik na drugo stran in oba se začudeno spogledava.  Preizkusiva še zadnja zaklenjena vrata in tudi ta se magično odklenejo. Kar naenkrat vse štiri ključavnice normalno delajo, se zaklepajo in odklepajo kot da ni bilo nič narobe.

Še vedno pa ostaja uganka kaj je povzročilo to nepriliko in kako se ji v prihodnje izogniti?

Ni komentarjev:

Objavite komentar