nedelja, 20. maj 2012

Stanovanjska "problematika" Dunedina

Poleg urejanja dokumentacija na faksu si je bilo potrebno poiskati bivališče za teh nekaj mesecev. Glavni kriteriji so bili tedenska najemnina, oddaljenost od faksa in že opremljena soba. Preko trademe sem se odzvala na cca. 40 po opisih sodeč bolj in manj primernihoglasov. Problema, ki so jih morebitni sonajemniki ali lastniki imeli z nama sta bila predvsem sledeča: ne oddajamo za tako kratek čas, ne sprejemamo parov. Veliko oglaševalcev pa se nama na najino povpraševanje sploh ni odzvalo, od nekaterih sva odgovor dobila recimo en teden nazaj. :) Tako se je vsaj 40 povpraševanj skrčilo na 5 ogledov.

Najbolj si bom zagotovo zapomnila enega, žal v negativnem smislu. Opis je bil soliden, najemnina ok, lokacija super, opremljena soba.... ogled pa... sploh nimam besed za to kar sva tam videla. Že ko so se odprla vrata in sem prestopila prag, mi je bilo žal, da sem sploh prišla in bi se najraje kar obrnila. Na tleh je bila  po vseh hodnikih in stopnicah preproga - grozna, oguljena, dolgodlakasta, drekaste rjave barve, predvsem pa pomoje ni bila posesana že cca 5 let. Samo čakala sem, da bom kje zagledala kako podgano. Fujjjjjj!!! Sprva sva si ogledala sobo, ki bi mogoče še nekako prestopila prag higienskega minimuma. V kopalnici si še bruhati ne bi upala, v kuhinjo raje sploh nisem stopila in edina normalna stvar dnevne sobe je bila nova LCD televizija. S slednjim se je oddajalec tudi najbolj hvalil - čes da imamo novo televizijo in Sky (kot je v Sloveniji npr. Siol TV).  Poleg tega, da je poudarjal, da nam zrihta karkoli rabiva - mogoče sterilizacijo celotne hiše? In če se kdo od vas sprašuje, kdo lahko v takem živi - od 6 sob jih je bilo 5 zasedenih. Vse kar sem si jaz želela po tem ogledu je bil dolg vroč tuš.


Preostali ogledi so bili sicer solidni, ampak naju do zadnjega ni nobeden prav prepričal (previsoka najemnina, prevelika oddaljenost,...). Zadnji ogled je bil dober komprosim med vsemi kriteriji - cena, oddaljenost, opremljenost. Tako sva se 2. aprila vselila na naslov 107 North Road, 9010 North East Valley, Dunedin (v primeru, če nama kdo želi poslati kartolino :D ). Ker sva raje izbrala neopremljeno sobo in s tem nižjo najemnino, sva pred tem oropala Warehouse in kupila veliko napihljivo blazino, posteljnino, dvoje malih polic in zložljivo omaro. Kuhinja z jedilnico je nova in vsebuje veliko mizo, vse kuhinjske igračke (mikrovalovka, toaster, grelec vode), poleg tega pa še pomivalni stroj. :) Po zaslugi dobrih cimrov pa tudi sokovnik, avtomat za kavo in par ostalih pripomočkov. :) Posebnost naše hiše je zunanji WC, saj se školjka nahaja v pralnici, ki pa nima vstopa direktno iz hiše. Pa ni tako hudo ali čudno kot je sprva izgledalo - se človek kar navadi. :) Kopalnica je tako sestavljena zgolj iz tuš kabine in umivalnika. Prostor za druženje je dnevna soba z novo sedežno garnituro, LCD TV (sicer brez Sky) in DVD playerjem.

Jedilnica

Kopalnica

Pralnica - s pralnim storjem in sušilcem, ki pa potrebuje malce pomoči pri držanju zaprtih vrat med obratovanjem.

Kuhinja - najnovejša pridobitev je aparat za kavo, ki mi je po prihodu iz Cookovih otokov zeloooo polepšal ponovni začetek dela.

Hiša ima 6 sob, od teh samo še ena ni zasedena. Trenutna sestava cimrov je kar pisana. Prvi prebivalec je bil Kiwi Tom, ki v Dunedin-u študira politologijo oz. nekaj v tem smilsu. :) Nato sva se vselila midva, dober teden za nama smo dobili Nemko Kathy, socialna delavka,  ki je na NZ prav tako preko Working Holiday Visa. NZ ji ni tuja, saj je pred 7 leti tu obiskovala srednjo šolo (enoletna izmenjava). Zadnja pridobitev je Avstralec Andrew, ki se je v Dunedin preselil 3 leta nazaj in tu začel svoje podjetje, ki se ukvarja s izdelavo kratkih in animiranih filmov. Poleg tega dela še v Warehouse-u.

Queen size napihljiva postelja :)

Zložljiva omara



Tako sva avto zamenjala za pravo sobo in kuhalnik z eno posodo za celotno kuhinjo. In povem vam, da prav paše oziroma če citiram Pavla ob najini prvi večerji v novem domovanju: " Prav paše pojesti pri mizi, s krožniki, kozarci,... se spet počutim kot človek." :) Prav tako paše, ko se ob večerih zavlečeva na kavč pred TV in ogledava kakšno serijo ali film skupaj s cimri. :)

Dnevna soba s TV-jem


in udobno sedežno garnituro

Kljub ustalitvi pa se najino popotno življenje ni končalo. Še vedno imava nekaj ciljev, ki jih morava obiskati, prav tako pa so zgodbe iz običajnega življenja lahko zelo zanimive. :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar