četrtek, 31. maj 2012

Športni sobotni večer

V Kiwi Land sva prispela ravno par dni po velikem finalu Rugby World Cup, kjer je po 19 letih znova slavila domača ekipa All Blacks. Tako sva že takrat vedela, da je rugby tekma nekaj, kar si morava v tej deželi zagotovo ogledati v živo.

Čas za to je napočil v soboto, 19. maja, ko so se v Super XV Rugby med seboj pomerili domači Highlanders in ekipa Bulls iz Južne Afrike. Kot trenutna prebivalca Dunedina, sva se seveda postavila na stran lokalcev in zvesto navijala za modro-zlate, ki so na koncu slavili s 16 (3) proti 11 (6).

Več o ekipah in tekmovanju pa na spodnjih dveh povezvah:
 - The Highlanders
 - Super XV
 - uradne spletne strani afriških Bullsov pa žal nisem našla

Pred tekmo sva imela zelo dober namen, da preučiva pravila, da bova vsaj vedela kaj gledava. Pa nama ta načrt nekako ni uspel in preostalo nama je zgolj opazovanje, uporabljanje kmečke logike in sledenje navdušenju ali izžvigavanju množice. Zato tudi tale objava ne bo temeljila na razlagi pravil, ampak bolj na tem kaj sva videla kot novopečena rugby gledalca.

Kljub temu pa nekaj čisto osnovnih informacij:
 - tekma je sestavljena iz 2 polčasov po 40min, z vmesnih premorom cca 10min
 - žoga je ovalna in zelo "bouncy"
 - igrišče je travnata površina z goloma na vsaki strani
 - gol je sestavljen iz dveh navpičnih palic in vmesne vodoravne, čez katero je potrebno spraviti žogo za zadetek

Pogled na igrišče

in gol :)
Najina cimra Kathy, nama je uspela razložiti princip točkovanja:
- tri točke če brcneš žogo skozi "gol" na nasportnikovi strani
- pet točk če dosežeš "touch down" - torej žogo postaviš na tla preko končne bele črte na nasportnikovi strani
- v primeru "touch down"  dobi igralec na voljo še prosti strel na gol in če zadene potem pridobi dodatni 2 točki, torej skupno 7 točk (5 za touch down + 2 za gol)

Točke se seštevajo in zmaga seveda ekipa, ki doseže največ točk. Torej bistvo igre je, da čimvečkrat spraviš žogo na nasportnikovo stran in čez končno belo črto ali da zadaneš gol.

Eden od zadetkov
Prehajanje na nasprotno stran se izvaja z brcanjem žoge ali medsebojnim podajanjem. Seveda te nasprotna ekipa skuša pri tem onemogočiti, kar izgleda (vsa iz perspektive gledalca) kot metanje igralcev eden po drugem in predvidevam, da marsikdaj pošteno boli.
Rugby naj bi sicer veljal za "ne tako zelo" naslino igro, vendar ob gledanju nisem videla bistvene razlike z ameriškim nogometom. No ja, razen te da so pri slednjem zavarovani od nog od glave, tu pa redko kdo nosi čelado oz. karkšnokoli zaščito.

Igra v daljavi

Na žogo


Pavza za posvet


Za lažje pridobivanje visokih žog je včasih potrebna "piramida" ali "ravberska" :)

Zabavno je gledati tudi "scrum", kjer se ekipi postavita ena nasproti druge v neke vrste človeško mrežo in poskušata izbojevati žogo. Vse kar se vidi iz gledalčeve perspektive je eno veliko prerivanje in kar naenkrat se od nekje prikrade ovalna žoga. :)






Kot sem že zgoraj poudarila sva se postavila na stran domačinov in tako vneto navijala za Highlanders-e. Občutek in vzdušje celotne tekme pa je bilo fenomenalno. Poleg tega, da sva prišparala nekaj denarja, saj sva kupila seveda najcenješe karte, je bila naša tribuna s pomenljivim imenom ZOO, tista, ki je dala največ navijanja. Nič čudnega, saj je to študentska tribuna. :) Povsod si videl zveste navijače, ki so se v zlato-modrih opravah vztrajno drli in v zraku vihteli klubske zastave.

Zastave

in drugi navijaški pripomočki



Tekma sicer ni bila razprodana, vendar se jo je kljub temu udeležilo presenetljivo (po mojem mnenju) število ljudi. Nisem prava oseba, da bi sodila kako dobro so obiskane klubske tekme v Sloveniji, zato sem bila verjetno nad številčnim obiskom te tekme presenečena. Dobila sem pač občutek, da ko je tekma v Dunedinu (neglede na to kako pomembna je) si jo je potrebno ogledati v živo. Tako se zbere staro in mlado in vsi so okrašeni in popisani s klubskimi barvami. To pa je gotovo nekaj, kar je tekmi da tisto pravo vzdušje, ki sva ga lahko tokrat občutila tudi midva.

Zvesti navijačici :)

Kostumi in navijaška oblačila

V bojnih barvah
Če koga zanima kaj več o sami igri in njenih pravilih pa naj si ogleda spodnje povezave:
 - http://homerun.blog.siol.net/2007/10/18/pravila-2-rugby/
 - http://www.rugby-sidestep-central.com/basic-rugby-rules.html






1 komentar:

  1. Your link without ".html" causes a 404 error
    It should be
    http://www.rugby-sidestep-central.com/basic-rugby-rules.html

    Please correct this.

    OdgovoriIzbriši