torek, 12. junij 2012

NZ dežela čudes #7

Second hand

Po celi NZ lahko najdete ogromnosecond hand shops.

Te trgovinice so lahko specializirane in prodajajo samo knjige, lahko pa v običajni trgovini najdete košaro v kateri so zmetane knjige z druge roke. Dunedin je mesto v karetem je teh trgovin še posebej veliko. Od najinega doma do centra je 20 minut hoje in na tej poti lahko najdete 5 second hand book shops.



Ponavadi imajo tudi v vsaki knjižnici kakšno polico s knjigami, ki jih ne rabijo in jih za majhen denar prodajajo. Ponavadi je cena za knjigo okrog 1-2 NZD.

Ampak, da ne boste mislili, da prodajajo tako samo knjige. Ogromno je tudi drugih second-hand trgovin, kjer se najde skoraj vse, od starih gramofonskih plošč, oblek, pa šee kakšna plišasta živalica ali stara omara se najde vmes.

Zanimivost Dunedina, mogoče tudi drugih NZ mest, je ta da imajo tako prodajano tudi na smetišču. Ko ljudje delajo čistko po stanovanju oz. hiši, zberejo odvečne stvari na kup in jih nato odpeljejo tja. Da jim ni potrebno plačati za odlaganje smeti imajo možnost, da še uporabne stvari dajo na zbirno mesto. Delavci vse lepo pregledajo, sortiajo in uporabne stvari postavijo na ogled v svoji trgovinici.

Podoben je tudi pricip garage sale, ki je tu na NZ zelo aktiven.

Tako se stvari obračajo in gredo iz rok v roke dokler ni zarse uničena in za v smeti. Pa še takrat ni gotovo, da konča tam konča, ampak gre še en krog. :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar