torek, 26. junij 2012

Veseli junij

Medtem ko ste imeli v Sloveniji 21.6 najdaljši dan, smo na drugi polobli "praznovali" najdaljšo noč in nastop zime. Že sedmo leto zapored v Dunedinu na ta dan prirejajo Dunedin MidWinter Carnival, kjer s sprevodom luči in ognjemetom obeležijo najdaljšo noč v letu.

Vse skupaj se sicer dogaja samo en večer, izgleda pa nekako takole kot veseli december v Ljubljani. Na osrednjem trgu  (Octagon) stoji nekaj stojnic na katerih prodajajo vaflje, hrano, tople napitke in med njimi tudi kuhančka (izraz v angleščini je melt wine). Muzika igra, razpoloženje je veselo, ljudje se veselo pozdravljajo in klepetajo. Okrog 18h pa se luči na trgu zatemnijo in parada se lahko prične. Sprevod sestavljajo različni znanilci in simboli zime (snežninke, golo drevje,...), med njimi pa stopajo večje skupine otrok, ki nosijo svoje lanternice različnih oblik - snežaki, palčkove kape,... Pred vsako skupino otrok pa navadno hodi še pa starejših prostovoljcev, ki nosijo večje lanterne različnih oblik - letos smo lahko videli zvezde, luno, metulje, samoroga, snežinke.

Parada je šla dvakrat okrog trga, za zaključek pa je nebo razsvetlil še krajši ognjemet. Ker so bili naši želodčki po vsem čakanju in postopanju na mrazu že zelo zahtevni, sva si s cimro prav za konec privoščili še vaflje s čokolado.

Več o celotnem festivalu si lahko preberete na tejle povezavi: http://www.midwintercarnival.co.nz/

Pa še nekaj fotografij za pokušino. :)

Veselo razpoloženje na Octagonu

Pričetek sprevoda

Velika snežinka...

... in mali palčki :)



Teta zima

Snežkoti snežaki



Luna

Metuj

Snežna kraljica...

in snežne princese.

Na koncu sprevoda pa še pravi samorog.

2 komentarja:

  1. Oprosti, k ti moram to sporočit, ma tu ni bil pravi samorog. SAMOROGI NE OBSTAJAJO! Najbrž je bil zmaj, preoblečen v samoroga. :P

    OdgovoriIzbriši
  2. ne pa ni res, ker so mi sami otroci povedali, da to je samorog. Torej je to samorog. :) Kej pa ti veš kake živali živijo tukej na NZ. :)

    OdgovoriIzbriši