petek, 27. januar 2012

Cik cak na jug


Naj vam na kratko opišem najine postanke na poti proti prestolnici.

Palmerston North
V samem mestu ni veliko za početi ali videti, posebno ne sedaj, ko so še počitnice in se še ni spremenilo v študentsko mesto. Palmerston North je namreč dom največji NZ univerzi – Massey University.  Ustavila sva se le v Rugby muzeju, kjer naj bi bila predstavljena zgodovina te igre. Pa temu ni čisto zares tako, saj se v muzeju nahaja predvsem zgodovina  »All Blacks« (novozelandska rugby ekipa) in nekaj malega o vsem ostalem. O sami igri, njenih pravilih in posebnostih pa ne izveš popolnoma nič. Prav tako zgodovina še ni dopolnjena z najnovejšo zmago All Blacksov na RWC 2011. Sva pa na posebni mednarodni tabli našla Slovenijo in klub, ki tekmuje na mednarodni ravni. Našo zastavo (v obliki značke) pa so postavili nekam med Novi Sad in Beograd, v okolici Zagreba se je nahajala Bosna in Hercegovina, na obali (pokrivala je celotno slovensko in še malce Trsta) pa je stala hrvaška značka. Na to veliko napako sva opozorila tudi delavce v muzeju in obljubili so, da bodo to popravili. Upava, da bodo res.

Napaka na zemljevidu.

Poleg All Black-sov vedno paše maorski bojni ples - haka.
Med potovanjem sva izvedela, da Kiwiji radi svoje reprezentance povežejo s črno barvo. Tako imajo All Blacks, Black Sticks, Blackcapsin,...  in  verjetno bi se našla še kakšna. Zanimivo pa je, da se njihova nogometna reprezentanca imenuje All Whites. :)

Zunaj mesta sva obiskala dve veterni farmi - Te Apiti in Tararua, slednja je z 134 vetrnicami največja na južni polobli. Ogromne veternice v višino merijo 70m, in imajo po tri 35m krake. Ko stojiš spodaj in jo gledaš gor si misliš, da se bo vsak čas odlomila in padla direktno nate.

Vetrnica v Te Apiti.

Vetrnice v Tararua.
Castelpoint
Čudovito morsko mestece na vzhodni obali. Na skalnatem grebenu, polnem fosilov, stoji svetilnik. Zaliv je miren in čist, za grebenom pa morje divje buta ob skale. Hodila sva po skalnem robu in občudovala valove in kar naenkrat velik val butne ob skalo in veter potisne vodni piš skozi široko zajedo direktno v naju. Ko sva zapuščala vasico, sva si zaželela, da bi tudi midva imela tu počitniško hišico.

Levo je razburkano morje, desno prijeten zalv.
Svetilnik nad zalivom.
Podoben piš naju je skoraj zalil.
Masterton
Konec februarja bo to mesto gostilo tekmovanje v strženju ovac. Zbrali se bodo najboljši in najhitrejši »brivci« ovc in se pomerili za »zlate škarje«. Najhitrejši ostrižejo ovco v 45 s. Vse to sva izvedela ob ogledu majhnega muzeja posvečenega ovcam. Za ogled sva si očitno izbrala dober dan, saj so imeli tudi predstavitev striženja ovc in tako sva bila priči kako je še minutko nazaj popolnoma mehka in kosmata ovčka izgubila svoj kožuh.

Trenutni prvak je Novozelandec Cam Ferguson..

Različna dela pri striženju volce.
Malce izven mesta so Kiwiji postavili svoj Stonehenge v moderni obliki. Narejen po vzoru angleškega in tudi z zelo podobno vlogo. Čeprav ti takoj povedo, da to ni replika angleškega in da je njegov namen predvsem združiti in prikazati astronomsko znanje prednikov. Prikazuje kje sonce vzide in zaide na oba sončna solsticija in obe enakonočji. 

Stonehenge v moderni varianti.
Cape Palliser
Najprej sva si ogledala kako poležavajo in zabušavajo tjulnji. Morje je bilo tako razbukano, da se jim ni dalo plavati in so se rajši sončili na skalni obali. Malim tjulnčkom pa ni bilo do poležavanja in so raje malo tavali okoli. Eden izmed jih je zašel na visoko skalo in ker ni znal priti dol je začel klicati mamo.

Popoldansko poležavanje tjulnov na vročem soncu.

Vsake toliko se kakšen zbudi in te krmižljavo pogleda in si misli, kaj pa ti v mene buliš.

250 stopnic do svetilnika.

Pri svetilniku.

S težko mašinerijo vlačijo barke z morja.
Putangirura Pinnacles...

ki je bila ena izmed lokacij LOTR

Hutt Valley
Dolina, katere glavni središči sta mesti Lower in Upper Hutt, je bila prizorišče številnih scen iz LOTR. Tako sva se na poti v Wellington ustavila v Rivendell (vilinsko prebivališče) in Isengardovih vrtovih. A kaj več o številnih lokacijah in snemanju filma boste izvedeli v kateri izmed prihodnjih objav. :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar