ponedeljek, 14. november 2011

Drevesni velikani


Spala sva dlje kot ponavadi (do 8:30). Nato pa sva odrinila proti Waipoua Kauri Forest. Da sva prispela do tja sva:
·         se peljala ob in čez četrto največje pristanišče oz. zaliv v NZ, Hokianga Harbour
·         si ogledala Waiotemarama slap
Majhen slap, po obliki malce spominj na slap Savica (z manj vode). Najbolj zanimiva je bila pustolovska pot do slapu. Vsega skupaj 15 minutni sprehod je ponudil pot, ki jo je delno odnesel manjši zemeljski plaz, zasuto pot in spolzko kamenje.


·         obiskala izdelovalca miselnih ugank (Labyrinth Woodworks)
Mislim se, da bo to nek labirint, skozi katerega se prebiješ z reševanjem ugank. Ampak sem se zmotil. Možakar si je v hiši uredil manjši ugankarski muzejček, v katerem uganke, puzzle in miselne zagonetke (saj poznaste une uganke z žico ali pa japonske skrinijce) tudi prodaja. Pred hišo naju je najprej pozdravil pav s svojo vlečko, šele nato gospodar. Takoj sva dobila vprašanje od kje sva in v roke nama je potisnil dve različni miselni zagonetki. Med (neuspešnim) reševanjem sva si še ogledala malce naokoli in prisluhnila raznim zgodbam o tem kako je prisostvoval na različnih ugankarskih srečanjih. Tekom ogleda nama je predstavil še najboljšo originalno NZ družabno igro StoneWall (za sve ki vas zanima -  www.stonewall.co.nz) in v roke sva dobila še kakšno miselno zagonetko. Počasi, počasi sem spoznal, da nimam za burek in da sem v teh stvareh zelo slab. :)

Pav čuvaj - ko psa zamenja pav
 
Po vsem tem sva le prišla do gozda, v katerem rastejo največji orjaki med kauri drevesi. Na ogled so se postavili Tane Mahuta (gozdni bog), Te Matua Ngahere (oče gozda) in Four Sisters. Prva dva sta res orjaka, zadnji pa je posebnost, ker so se štiri drevesa v deblu spodaj zrasla skupaj. Tane Mahuta je najvišje kauri drevo, ki raste v NZ. V višino meri osupljivih 51.5 m, 17.7 m je visoko samo deblo, njegov obseg je 13.8 m, ocenjujejo da samo deblo vsebuje 244.5 m3 lesa. Njegovo starost pa ocenjujejo med 1200 do 2000 let. 
Tane Mahuta
Te Matua Ngahere je malce manjši, le 29.9 m (višina samega debla 10,2 m), a malce bolj močan korenjak. V obseg meri mogočnih 16,41 m in debl vsebuje ima 208.1 m3 lesa. Sedaj mi je jasno od kje je Tolkien dobil idejo za Ents. Pri ogledu triologije filmov Gospodar prstanov sem se spraševal, če tudi v resnici obstajajo taka drevesa, ki imjo tako visoko deblo in na vrhu veje, ki izgledajo kot razmršeni lasje. Sedaj sem dobil odgovor - obstajajo v NZ. :)
Daddy :)
Štiri sestrice
Nisva ravno pretiravala s sprehodom po gozdu, ker sva hotela čas izkoristiti še za nočni sprehod v sosednjem kauri parku, z vodenim ogledom, ki bi naju pospremil med kiwije in svetleče črve. Za ogled bi morala poklicati, vendar je v teh krajih signala ni, tako da sva ostala brez ogleda. :(  Saj se da tudi drugje v NZ videti kiwije. :) Za prenočitev sva izbrala DOC kamp, ki je malce bolj moderen, kot sva navajena (elektrika, topla voda). A se je izkazalo, da tople vode vseno ne premore, premore pa elektriko, ki sva jo izkoristila, da sva lahko napisala vtise prejšnjih dni. 

V kampu sva srečala ogromno zanimivih ljudi s katerimi smo malce poklepetali in si izmenjali izkušnje. Najbolj zanimiv je bil Duncan iz Kanade, ki se je odločil, da bo NZ spoznal s kolesom, Francozinja Maelle pa ne zaostaja daleč za njim. Je sicer čisto »običajni backpacker«, vendar je prišla na NZ sama (prijateljica je odpovedala 2 meseca pred odhodom), kupila campervan in se fura naokrog. Zanimiva je bila tudi Beatrice, ki potuje po svetu (Azija, Avstralija, NZ, Južna in Severna Amerika) že 2,5 leti in se je sedaj vrnila na NZ in poskuša dobiti delo. Z dvema »domačinoma« (nista še Kiwija, sta Angleža, ki na NZ že  leti živita) smo malce poklepetali o dobrem pohodništvu in sta nama dala kar nekaj nasvetov – kam, kdaj, kako in kako čimceneje. Neverjetno, kako lahko slabo vreme in mala kuhinja naredita v takem kampu. :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar