sreda, 2. november 2011

Skakajoča žogica

Po Aucklandu se redno vozi en kup avtobusov, imajo tudi izredno ugodno izposojo koles (10 NZD/dan), taksiji so na voljo povsod, za malo bolj oddaljene predele mesta lahko uporabiš tudi vlak. A midva sva se v celem tednu (ja, danes mineva že teden dni odkar sva na NZ) z javnim prevozom oziroma avtobusom peljala točno enkrat, vse ostalo sva predelala peš. No, v to niso vštete vožnje z barkami in trajekti. :)

Peš po mestu je izvrstna dogodivščina, če ga želiš malo bolj spoznati. V primerjavi z nekaterimi evropskimi mesti, je Auckland zelo čist, zelen in nenatrpan. Sploh ni občutka, da si v največjem mestu, kar jih premore ta dežela. Danes je za nama pošten pohod po mestu. Za cilj sva si izbrala zanimivost na jugu, Mt. Eden. Ker je ta vulkanski vrh kar precej oddaljen (cca 7 km od hostla), sva na poti naredila še dva postanka.
Prvi postanek - Auckland Art galery. Razstavljena so dela samo novozelandskih umetnikov. Velika večina je zapustila NZ in se šla izučit v tuje kraje, predvsem Anglijo in Italijo, zato se pri NZ umetnosti precej pozna evropski vpliv. Videla sva nekaj čudovitih pokrajin in portretov Maorov, pa tudi nekatere odštekane in groteskne sodobne stvaritve.

Slikarska upodobitev Milford Sounds

Tako je izgledala Queen Street v 19. stoletju
Večno pomembna gospodarska panoga na NZ - ovčice

Sodobna umetnost


Ko v umetnost posežejo fizikalni zakoni - skakajoča žogica

Da ti v galeriji ni dolgčas poskrbijo na dva načina: predstavitve del iz strani kustosa ali avtorja samega Drugi, ki ni tako pogost kot prvi, pa je, da nekdo ali nekaj sproži požarni alarm. In kako to izgleda - kar naenkrat začne nekaj piskat in vrata med sobami se začnejo zapirat. Tako sva se z Urško znašla vsak na svoji strani vrat. Potem smo se malce gledali, in gledali, in potem le uspe eni izmed osebja, ki je bila na moji strani vrat izvedeti za kaj se gre oz. kaj mora storiti. Odpre vrata in nas napoti v vežo. Iz veže nas pošljejo ven pred galerijo, izpred galerije pa na drugo stran ceste. Tako cela galerija, vključno z osebjem, postopa na pločniku pred galerijo. Vmes se z vključeno sireno pripelje še gasilski avto. Po slabih 10 minutah je preplaha konec. Še sedaj ne veva ali je bilo vse skupaj le požarna vaja ali je dejansko kaj zagorelo.

Prihod gasilcev na mesto "katastrofe" :)

Ko končava z ogledom galerije jo mahneva na jug proti vulkanu. A če sva že v teh krajih skočiva še do Backpacker Car Market-a pogledat kako je z zavarovanjem za avtmobil. Že prej so nama v centru povedali, da kot tujca in popotnika ne moreva dobiti zavarovanja za krajo stvari v avtu. »No pa dajmo zavarovati vsaj avto«, sva si rekla in vzela 6 mesečno zavarovanje avtomobila (za tretjo osebo) plus požar in kraja avtomobila. Vse skupaj naju je prišlo 244 NZD. En velik strošek, ki ni nujen, ampak lažje spiš če veš, da je avto vsaj malo zavarovan in šofer še ni vajen vožnje po levi strani. 

Z lažjim nahrbtnikom (brez denarja) sva se sedaj le odpravila do Mt. Eden. To je najvišja točka Aucklanda, ki se dviga 196m nad morsko gladino, z vrha pa je prečudovit pogled na celotno mesto. Vrh vulkana je travnat s okrog 100 m velikim in 30 m globokim kraterjem. Na žalost se v krater ne sme spustiit, ker je to svet kraj za Maore. 

100x30m velik krater Mt Edna in maorska sveta zemlja
Pogled proti Rangitotu
na vse strani hišice in hribčki in midva :)
Tja greva pa jutri, pa ne poveva kaj je tam :)

 Po ogledu sva se odpravila nazaj v središče, saj je bilo na seznamu opravil še kar nekaj stvari. Med pomembnejšimi je bil nakup hladilne skrinje za v avto, pranje umazanega perila in končno pregled zapuščine v avtomobilu.
Sedaj sva ponosna lastnika avtomobila, hladilne skrinje, šotora, dveh spalk, dveh stolov, ribiške palice in vse potrebne opreme za ribolov, pretvornika iz 12V na 220V, kuhalnika, kaloliferja, dveh ponjav, nekaj kuhinjske opreme, USB brezzičnega modema in še nekaj drobnarij.
Tudi vse cunje so sveže in čiste, se pa sedaj še sušijo po celi najini sobi. Razlog za to pa ni najina škrtost za plačilo sušilca, ampak slab sušilec v hostlu. Cunje so ostale še vlažne in sedaj močno upava, da danes ne dobiva nobenega cimra. :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar