petek, 18. november 2011

Zatočišče med knjigami


Helensville si bom zapomnil po tem, da sem po študiju, tu preživel največ časa v knjižnici. Zjutraj sva bila tako pridna, da sva prišla do knjižnice še preden so jo sploh odprli, 9:30. Zapustila sva jo ko je bila ura že  15:20. V tem času sva poklepetala z domačimi in prijatelji, pripravila in objavila vse pripravljeno gradivo za blog.
Že knjižnica v Kerikeri mi je bila všeč in ta ni zaostajala za njo. Majhna knjižnica, a zelo dobro založena. Na njenih policah sem našel kar nekaj knjig, ki bi se jih splačalo podrobno pregledati oz. prebrati (katalog znamk po svetu iz leta 2010, Nova Zelandija v slikah, kakšna računalniška knjiga, ...). Najbolj pa mi je bilo zanimivo, da so v tem mestu najbolj popularne domišljiske knjige. Pet polic knjig z domišljiskimi liki, znanstveno fantastiko in podobnimi stvarmi in le ena polica z ljubezenskimi romani. Ravno obratno kot pri nas.

Nato sva hotela pogledati nekaj domačega in zato sva se odpravila do mesta Kumeu, kje sva obiskala vinarstvo Brajkovich. Urška je preizkusila nekaj njihovih vin. Hotela sva vprašati, ali bi se lahko sprehodila med njihovimi vinogradi, a se nismo prav dobro razumeli, zato smo ostali zgolj pri ogledu iz ceste. Pri njihovih vinogradih je zanimivo kako nizko držijo trte in kako so jih uredili v vrste. Vsako trto so kakšnih 20 cm nad tlemi ločili v dve veji. Vsako vejo so nato speljali v posamezno vrsto. Trte so visoke maksimalno 1,5 m.
Skoraj kot doma :)


Da dan ne bi minil brez morja sva skočila še do plaže Muriwai. Plaža je najbolj znana po vrsti ptičev imenovanih  gannet. To so galebu podobni ptiči, ki gnezdijo večinoma samo na skalnih pobočjih na tej plaži. Če se bo kiwi kdaj navelčal biti simbol NZ, potem ga bo gannet zamenajl. Mnogi ga namreč poistovetijo z NZ mladino. Mladi ptiči ko se zvalijo iz jajc preivijo le malo časa (15 tednov) na NZ obalah in se kmalu odpravijo v svet, natančnje v Avstralijo. Po daljšem bivanju čez lužo se kot odrasli ptiči vrnejo nazaj na obalo, kjer so se rodili in si poiščejo partnerja. Nato se nikoli več ne odpravijo čez veliko lužo.
Dan se je počasi bližal koncu. Ker sva imela naslednji dan namen narediti kakšen krajši pohod po bližnjem Waitakere Ranges Regional Park, sva se z avtom zapeljajla malce ven z glavne ceste na začetek jutrišnjega pohoda in noč preživela kar tam.

Bodoči simbol NZ?

Ti ptiči imajo radi geometrijske oblike, gnezidjo v trikotniku :)

Poleg surfanja je tudi kite-anje zelo priljubljen oblani šport. Tudi midva bova tako, ko bova velika. :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar